CHP Kurultayı Koronavirüs nedeniyle ertelendi

CHP Kurultayı Koronavirüs nedeniyle ertelendi

28-29 Mart tarihinde yapılması planlanan CHP’nin 37. Olağan Kurultayı Koronavirüs sebebiyle ertelendi.

Öztrak’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Yeni vaka ve ölümler Çin’de azalırken Avrupa’da hızla artıyor. Salgının etkileriyle mücadele için topluma önemli görevler düşüyor. Devletin önceliği vatandaşlarının sağlığını korumaktır. Tüm çabalara rağmen virüs artık ülkemizdedir. Virüse yakalanan yurttaşlarımızın sayısu 18’e yükseldi.

İnsanlarımıza yurt dışına çıkmayın derken binlerce yurttaşımızın umreden dönüş gerçeğiyle yüzleşmek zorunda kaldık. Burada ciddi bir zafiyet olduğu yurdun dört bir yanına yayılmış durumda. Son gelen kafileler için ise gerekli fiziki yalıtım ve karantina altyapısının hazırlanmadığı anlaşılıyor.

Dün gece eğlence mekanlarının faaliyetleri geçici süreyle durduruldu. Esas mesele eğlencenin yasaklanması değil, hastalığın yayılmasının önlenmesi için insanların yakın mesafede bulunmasının engellenmesi. Bilime kulak vererek, insanlarımızın birbirine yakın olduğu alanlarda gerekli tedbirlerin neden henüz alınmadığını merak ediyoruz. Hiçbir şey insan hayatından daha değerli değildir. Bu çerçevede alışkanlıklarımızdan gelenek ve göreneklerimizden bir süreliğine fedakarlık etmek zorundayız.

Salgın sağlığı tehdit ettiği kadar küresel ekonomiyi de tehdit ediyor. Küresel ticaret durmak üzere. Başta çalışanlar ile yoksul ve kırılgan kesimler tehdit altında. Uluslararası para fonu gibi uluslararası kuruluşlar buna bağlı olarak harekete geçmiş durumda.

Koronavirüs salgınına bağlı olarak görülen küresel talep ve büyüme petrol fiyatları savaşını da tetiklemiş görünüyor. Küresel borsalar, küresel faizler pik yapmış vaziyette. Hem arz hem talep kanadından darbe üstüne darbe yiyor. Diğer yandan hastalık korkusu tüketimi olumsuz etkiliyor. Devletlere bir görev daha düşüyor. Korona krizinin ekonomik ve sosyal etkilerini kontrol altına almak.

Korona salgınıyla küresel faizleri ve enerji fiyatlarının düşmesi Türk ekonomisi için bir fırsat gibi görünebilir ancak bu son derece kısa vadeli ve aldatıcıdır. Üretimi büyük ölçüde ithalata bağlı hale gelen ekonomileri, küresel ekonomideki gerilemeden yani korona salgınından en çok etkilenen ekonomiler olacağı açık.

2019 yılı itibariyle ülkemize gelen turistlerin yüzde 45’i Avrupa ülkelerindendir. Krizin derinleşmesi bunu da olumsuz etkileyecektir. Üretimde yaşanacak aksamalar, ekonomimiz için iyi haberler değildir. Ekonomimiz koronavirüsünün yarattığı türbülansa, 2018’de başlayan kendi krizimiz devam ederken yakalanmıştır. Nitekim 2019 yılında istihdam yönünden kayıplar yaşadık. Toplu intiharlara şahit olduk. Biz yanlış yönetimin neden olduğu ekonomik buhran devam ederken bu krize yakalandık. Bu yeni bir türbülanstır ama Türk ekonomisi bu türbülanstan önce yanlış yönetim nedeniyle zaten türbülanstaydı.

Koronavirüsün salgınının tetiklediği ekonomik tsunami en çok Türkiye ekonomisini vurmaya başladı. Bizim gibi riske ekonomilerden çıkan sermaye giderek hızlanıyor. Yabancılar 28 Şubat 6 Mart haftasında 270 milyon dolarlık hisse senedi satmışlar.

Tabii ki yaşadığımız bir halk sağlığı meselesidir öncelikle. Ekonomik önlemler bu salgının neden olduğu ekonomik sonuçları önlemeye yöneliktir. Sürecin vatandaşlarımız üzerinde yaratacağı tahribatı sınırlı tutacak tedbirlerle aşılması gerekmektedir. Çalışanların işyerlerinin finans kuruluşlarının bu krizi mümkün olan en az zararla atlatması için zaman kaybetmeden tedbir almak gerekiyor. Ancak ekonomi yönetiminin bu konuda yetersiz kaldığını görüyoruz. Damat bakan ancak bu sabah hafta içinde kayınpederinin tedbirleri açıklayacağını söyleyebildi. Şimdi de bu salgın başladığında bütün dünya ekonomileri etkileneceklerini görmüşlerdi. Bu salgın geçtiğimiz senenin sonunda başladı. O günden bu güne herkes hazırlık yapıyor. Ancak anlaşılan liyakatsizlikle malul mevcut ekonomi yönetimi gerekli tedbirleri geliştirememiş.

İller Bankası’ndan belediyelere aktarılan gelirlerde yapılan her türlü kesinti askıya alınmalıdır. Şehir hastanaleri için yapılacak garanti ödemeleri 1 yıl için ertelenmelidir. Bu çerçevede bir yasa teklifini de süratle TBMM’ye sunacağız. Önlemler konusunda meclisimizin devreye alınması vatandaşlarımızın yeni duruma daha kolay uymalarını sağlayacaktır. Belediyelerimiz kendilerine düşen görevleri canla başla yerine getiriyorlar.

Kurultayımız ileri bir tarihe ertelenmiştir

Koronavirüs’e dair gelişmeleri yakından takip ettiklerini ifade eden Öztrak, bu gelişmeler kapsamında kongreyi ertelediklerini söyledi. Öztrak, kurultay tarihinin henüz belirlenmediğini belirtti.

Öztrak şunları söyledi;

Olağanüstü zamanlar olağanüstü tedbirler gerektirir. Burada görev devlete düştüğü kadar halkımıza da düşmektedir.

Öncelikle hedefimiz salgının bulaşmasını önleyerek vatandaşlarımızın hastaneye düşmesini engellemek olmalıdır. Karşımızdaki sorun basit bir sorun değildir. Dilediğimiz gibi yaşayamayacağımız yeni bir normalle karşı karşıyayız.

Bu çerçevede parti meclisimizin verdiği yetkiyle merkez yönetim kurulumuz tüm kongrelerimizi ve kurultayımızı ileri bir tarihe ertelemiştir.

CHP’den Canan Kaftancıoğlu’na yönelik eleştirilere yanıt

Öztrak, Canan Kaftancıoğlu’na yönelik eleştirilere yönelik şu ifadeleri kullandı:

“Perşembe günü yapılan parti meclisimizde o gün daha hasta sayısı 1’di. Çok da fazla bir tedbir alınmamıştı. O gün biz parti meclisimizden kurultayın ertelenmesine dair yetki almış idik. Hafta sonunda bizim kadın kolları ve gençlik kolları kongrelerimiz yapılırken iktidarın bu toplantılara ilişkin herhangi bir açıklaması olmadı.

Baktık hasta sayısı giderek artıyor. Yavaş yavaş eğlence yerleri kapatılmaya başlandı. Bu çerçevede biz de kendi durumumuzu bilim kurulundan ve sağlık bakanlığından herhangi bir karar çıkmasa da değerlendirmek durumunda kaldık.

Hafta sonu böyle bir durum yoktu. Ona rağmen bin kişilik salonda 300 kişilik bir kongre yapılmıştı. Hijyen şartı alınmıştır seyirci içeri alınmamıştır. Dolayısıyla sağlık konusundaki etkilerini sınırlayacak her türlü hijyen tedbirini alma konusunda büyük özen gösterdik.”

Paylaş