CHP infaz düzenlemesinin iptali için AYM’ye başvurdu

CHP infaz düzenlemesinin iptali için AYM’ye başvurdu

CHP, infaz düzenlemesinin usul yönünden iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Başkanvekili Engin Altay yaptığı açıklamada, “Anayasa Komisyonu üyemiz Ali Mahir Başarır biraz sonra 14 Nisan’da TBMM’de kabul edilen infaz kanunun teklifinin şekil bakımından iptaliyle ilgili Anayasa Mahkemesi’ne başvuracak” dedi.

Açıklamanın ardından Ali Mahir Başarır infaz düzenlemesinin usul yönünden iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Engin Altay, basın toplantısında özetle şunları kaydetti:

“Elbette ve hiç şüphesiz CHP eline silah alıp polisimizi askerimizi şehit eden hiçbir teröristi, elbetteki hiçbir uyuşturucu baronunu, elbetteki kadına, çocuğa cinsel taciz, tecavüz ve şiddet uygulayan hiçbir sapkının af kapsamına alınmasını istememektedir. Ancak geldiğimiz noktada bu Meclis’ten geçen bu tasarı tam bir eşitsizlik ve adaletsizlik içermektedir. Gerçi tümüyle adil bile olsa biz CHP olarak Anayasa’ya sadakât ve bağlılıktan, beğenmesek de tüm hüküm ve maddelerini, ayrılmayacağımıza dair ettiğimiz yemine de bağlı olarak yasalaşan bu teklifin Anayasa’nın 87 ve 88. maddelerine ve TBMM’nin iç tüzüğünün 92. maddesine çok net aykırılığını tespitiyle iptali istemimizi yüksek mahkemeye yapacağız. Bu bir şekil başvurusudur. Yasaya göre bu bir 10 gün içinde yapılması gerekiyor idi. Şekil şartları yerine gelmemiştir. Nedir? Anayasamızın 87. ve iç tüzüğün 92. maddelerine göre bu kanun teklifinin kimi maddeleri af niteliği taşıdığı için beşte üç çoğunluk olumlu arandığı ve bu bulunmadığı için ota yerde Anayasanın ve iç tüzüğün açık ve aleni bir ihlali vardır. Biz bunu mahkemeye getirmeyi bir sorumluluk anlayışıyla yerine getireceğiz. İkinci aşamada esasa gireceğiz.”

Altay’dan Erdoğan’ın Koronavirüs açıklamalarına yanıt

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Koronavirüs salgınına ilişkin dile getirdiği “Geldiğimiz noktada salgını yatay seyre geçirmeye başladığımızı görüyoruz” sözlerine tepki gösterdi.

CHP’li Altay, mecliste düzenlediği basın toplantısında yatay seyre vaka sayısının iyileşen sayısından az olduğu durumunda geçilebileceğini ancak geldiğimiz noktada vaka sayısının iyileşen sayısından iki kat fazla olması nedeniyle bir yataylıktan değil, dikeylikten söz edilebileceğini söyledi.

Salgınla mücadelede bir şeylerin ters gittiğini ifade eden Altay, Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap’ın “Biz bu hafta tepeye ulaşırız diye bekliyorduk ve 1-2 hafta böyle yatay gidip sonra vakalar azalmaya başlar diye bekliyorduk. Ama pazartesi günkü rakamlar bizi biraz tedirgin etti. Pazartesi test sayısı az olmasına rağmen tanı alan hasta sayısında bir artış var” sözlerini hatırlatarak Bilim Kurulu’nun salgında henüz ‘pik’ yapılmadığını söylediğini belirtti.

Altay konuya ilişkin şöyle konuştu:

“Bir şeyin yanlış gittiğini defaatle söylememize rağmen Sayın Cumhurbaşkanı ‘Salgını yatay seyre geçirmeye başladığımızı görüyoruz’ açıklamasıyla beni bir kez daha şok etti. ‘Salgını yatay seyre geçirmeye başladığımızı görüyoruz’ demek pik noktasına ulaştık, düşüş başladı, yatay bir seviyede gidiyoruz demek. Yani pik’ten önce yatay seviye olmaz. Bilim Kurulu da ‘Daha pik yapmadık’ diyor.”

“YATAY SEYİR DEMEK TOPLUMU REHAVETE SEVK ETMEKTİR”

CHP Grup Başkanvekili Altay, bu gibi dönemlerde devleti yönetenlerin toplumu rehavete ve paniğe sürüklememesi gerektiğini ifade ederek yatay seyir demenin toplumu rehavete sürükleyebileceğini ve bunun da yeni 10 Nisan vakalarına yol açabileceğinin altını çizerek şöyle konuştu:

“Devleti yönetenlerin bu gibi hallerde iki şeyi yapmamaları lazım. Birincisi, toplumu rehavete sevk etmeyeceksin, ikincisi toplumunda paniğe yol açmayacaksın Sayın Cumhurbaşkanı.

Bilim Kurulu’ndan böyle bir açıklama gelmeden yatay seyir demek toplumu rehavete sevk etmektir. Sen şimdi Bilim Kurulu’ndan somut bir görüş almadan, siyaseten caka satayım, puan toplayayım diye ‘Yatay seyre geçtiğimizi görüyoruz’ dersen olmaz. Yeni 10 Nisan vakalarına yol açarsın.

Vaka sayısı, iyileşen sayısından az olduğunda virüs kontrol altına alınmış demektir. Vaka sayısı iyileşen hasta sayısından iki kat fazla. Hal böyle olunca burada bir yataylık yoktur, dikeylik devam ediyordur.”

Paylaş