Bakan Koca: Evde tedavide yeni bir uygulamaya geçiyoruz

Bakan Koca: Evde tedavide yeni bir uygulamaya geçiyoruz

Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Vaka sayımız, 1300’ün üzerine çıktı. Düne kıyasla, pozitif tanı sayımız 40 fazla. Vaka sayıları bir süredir yükselişte son 1,5 ayın en yüksek hasta sayısına ulaştık.” dedi.

Koca, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Türkiye’nin salgınla mücadelesine başarısızlık etiketi yapıştırmaya çalışan varsa ya salgının ne anlama geldiğini bilmiyor ya da bildiği kadarını da siyaseten unutmayı tercih ediyor.

İlaç tedariğinde herhangi bir sıkıntımız yoktur. Antiviral ilacın yerli üretimine 4 firma tarafından başlanmıştır.

Evde tedavide yeni bir uygulamaya geçiyoruz. Hekimlerimiz, ‘Teletıp’ denilen sistem sayesinde hastalarıyla doğrudan görüşme yapacak.

Kovid 19 ve diğer tüm hastalıklar dahil olmak üzere servis yatağı doluluk oranı yüzde 51,3, yoğun bakım yatağı doluluk yüzde 64,8, ventilatör doluluk oranı yüzde 31,7.

Temaslı zincirinde olduğu bilinen kişilere ulaşma oranımız son 45 gün içinde yüzde 98,9’dur.”

Koca, HES mobil uygulamasına “riskli alan” özelliği kazandırdıklarını, Kırıkkale’de denenen bu özelliğin tüm yurtta hizmete gireceğini bildirdi.

Bakan Koca, “Mobil uygulamadaki riskli olan alan özelliği, gittiğiniz toplu mekanlarda karekod uygulamasıyla size bilgi verecek.” dedi.

“21 Eylül’de okulların açılması yaklaşımı içindeyiz”

“Artışın kontrol altına alınması, hep birlikte bize bağlı. Maske, mesafe ve temizlik konusunda ödünsüz olun.” diyen Koca, “21 Eylül’de okulların açılması yaklaşımı içindeyiz.” ifadesini kullandı.

Sağlık Bakanı Koca, “SMA Tip-1, Tip-2, Tip-3 ilaçlarına erişimde hiçbir sorun yaşanmayacak.” açıklamasında bulundu.

Kovid-19 tanı kitlerinin pahalı alındığı iddiasına ilişkin soruyu da cevaplandıran Koca, şöyle konuştu:

“Siyaseti pandemiye bulaştırmayalım. Sağlık Bakanlığı yurt dışından alınan 8,75 dolarlık kit dışında, DMO’nun yaptığı ihalede ortaya çıkan 9,8 liranın üzerinde bir fiyat uygulaması yapmamıştır.”

Aile hekimlerine ek ödeme

Bakan Koca, Kovid-19 aşısıyla ilgili Türkiye’de 13 ayrı çalışma yapıldığını, 3’ünün ileri safhada olduğunu belirtti.

Koca, “65 yaş ile ilgili bir kısıtlama Türkiye genelinde yok. Bu karar illere bırakıldı.” dedi.

Aile hekimlerine 1 Ağustos itibariyle Kovid-19 hastası takibi esas alınarak ek ödeme yapılacağını belirten Koca, “”Kovidli hastalarla ilgili poliklinik, servis ve ilgili branş veya branş dışı sağlık çalışanları, hekimler olmak üzere ek ödemenin 1 Ağustos’tan itibaren 3 aylık bir zaman diliminde ödeneceğini söylemek istiyorum.” diye konuştu.

Paylaş