Türkiye, Avrupa’ya gidecek Suriyeliler için sınır kapılarını açtı

Türkiye, Avrupa’ya gidecek Suriyeliler için sınır kapılarını açtı

İdlib’de Suriye ordusunun düzenlediği saldırı sonrası Türkiye’nin Suriyeli mültecilerin kara ya da deniz yoluyla Avrupa’ya geçişlerini durdurmama kararı aldığı öne sürüldü. AKP Sözcüsü Ömer Çelik konuya ilişkin açıklamasında, Reuters’ın iddiasını doğrular yönde konuştu. Çelik, “Artık mültecileri tutabilecek durumda değiliz” dedi.

Reuters’a konuşan üst düzey bir Türk yetkili, Türkiye’nin Suriyeli mültecilerin artık karadan ve denizden Avrupa’ya ulaşmasını engellemeyeceğini iddia etti. Yetkilinin ayrıca güvenlik görevlilerinin sınırlardan çekildiği ve denetim yapılmayacağı bilgisini paylaştığı belirtildi.

ÖMER ÇELİK DOĞRULADI

Suriye ordusunun İdlib’de düzenlediği saldırı sonucu 33 asker şehit olmuştu. Saldırının ardından AKP Sözcüsü Ömer Çelik yazılı açıklama yaptı. Çelik, Reuters’ın iddiasını şu sözlerle doğruladı:

“Mülteci politikamız aynıdır ama ortada bir durum var, artık mültecileri tutabilecek durumda değiliz.”

Geceden itibaren Avrupa’ya geçmek isteyen onlarca düzensiz göçmen Edirne’ye gelerek sınıra doğru yaya olarak harekete geçti. Avrupa sınırındaki kentin pek çok noktasında gruplar halinde aralarında kadın ve çocukların da olduğu düzensiz göçmenler sınır köylerine doğru yürüdü.

Hareketlilik sabah saatlerinde daha da arttı. Pek çok düzensiz göçmen taksilerle, otobüslerle Edirne’ye gelmeye başladı. Düzensiz göçmenler Yunanistan’a geçebilmek amacıyla sınıra hareket ediyor. Kimi gruplar arasında aileler de var. Ailelere bebekleri ve çocukları da eşlik ediyor.

ÇANAKKALE SAHİLLERİ DE HAREKETLİ

Bazı düzensiz göçmenler Çanakkale’nin Ayvacık ilçesindeki sahillere geldi. Yunanistan’ın Midilli adasına geçmek isteyen göçmenler Yeşil Liman, Babakale ve Kadırga Koyu gibi noktalarda toplanmaya başladı. Midilli adasına geçişte sık kullanılan bu noktalardaki göçmenler geçiş için hazırlık yapıyor.

Paylaş