Tunç Soyer: Zemin kata market yapmak için kolon kesilmiş

Tunç Soyer: Zemin kata market yapmak için kolon kesilmiş

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, deprem sonrası süreçle ilgili durum değerlendirmesi yaptı.

İzmir’de 30 Ekim’de yaşanan 6.6 büyüklüğündeki depremin üzerinden 4 gün geçti.

Yıkılan ve hasar gören 9 binada çalışmalar tamamlandı, 8 binada arama kurtarma çalışmaları ise devam ediyor.

Tunç Soyer’in açıklamasından önemli başlıklar şöyle:

“Seyyar tuvalet, duş, çamaşır ve kurutma makinesi, sahra hastanesi yatağı, çadır matı, dış mekan ısıtıcısı, pili aydınlatma, kamp sandalyesi ve masası ihtiyaçları devam ediyor”

“Gönüllü kişilerde sürekli artış var. Değişen rakamlardan bahsetmek gerekirse sunulan çorba kasesi ve bardağı 42 bindi. Bu 59 bine çıktı. İçme suyu 98 bine çıktı. 12 bin litre ilave edilmiş oldu. Ekmekte 13 bin, süt yardımı 7 bine çıktı. Gıda yardımında artış var. 112 bin rakamına ulaşıldı. Çocuk maması konusunda 21 bin rakamına ulaşıldı. Çadır sayısı 2 bin 588’e çıktı. Battaniye, yorgan sayısında artış var. 369 bin maske dağıtımı yapıldı. Pandemi göz ardı ediliyor. Oradaki ihmali ortadan kaldırmamız lazım. Dün itibariyle yeni bir çalışma başlattık Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile psikolojik destek başlattık. Hem yetişkinlere hem de çocuklara.”

“Halkın bakkalı çalışmasını bugün tekrar başlatacağız. Bir yemek, bir gıda, bir hijyen bir de uyku tulumu var. Site açıldığı andan itibaren 6 bin 900’e çıktı. Uyku tulumu sağlanmış oldu. Bu sevindirici. Mat konusunda destek var. İzmirlilerle iftihar ediyoruz. Uyku tulumu ihtiyacımız yok. Dış mekan ısıtıcısına ihtiyacımız var. Pilli aydınlatma ihtiyacı ortaya çıktı. Seyyar tuvalet, duş, çamaşır makinesi ihtiyacımız var.

Düne kadar bin 428 arama kurtarma personeli vardı. Bu rakam bin 784’e çıktı. 397 bina az hasarlı. 42 ağır hasar. 7 binanın da acil yıkılması gerekiyor.”

“Depremde yıkılan binada zemin kata market yapmak için kolon kesilmiş”

“Yıkılan bina 7, hasarlı bina 504, yaralı sayısı 994, tedavisi devam eden yararlı 220, taburcu edilen yaralı sayısı 774, ağır yaralı sayısı 4, boşaltılan bina sayısı 1172, enkazdan kurtarılan kişi sayısı 106, 91 vefatımız var”

“4 bin 424 tespit çalışması yapıldı. Bunların 3 bin 903’ünün hasarsız olduğu görüldü. Az hasarlı 397 bina, orta hasarlı 66, ağır hasarlı 42, yıkık 7 bina ve acil yıkılması gereken 7 bina tespit edildi”

“Konteyner kent için planlamamız var. Doğançay yakınında bir alan önerildi. Bize bu deprem kentsel dönüşümle ilgili bir yanlışı gösterdi. Yıkılan binalar ruhsatlı. Bu depremle birlikte bir ezber bozuldu. Bu deprem bizim için uyarıcı. Denizdeki fayın kırılmasıyla ortaya çıktı deprem. İzmirlilerin güvenli bir şehirde yaşaması için elimizden geleni yapacağız. Belediyemiz binasında hasar var. Ama ağır değil. Hasar tamamlanmadan içeri girilmeyecek.”

Paylaş