Soyer: Yıkılan binaların tamamı 1999 yılı öncesi inşa edilmiş

Soyer: Yıkılan binaların tamamı 1999 yılı öncesi inşa edilmiş

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yıkılan binalarla ilgili bir tespit yaptırdığını; bu binaların tamamının 1992-1999 arasında ruhsatlandırılan binalar olduğunu ifade etti.

Soyer, “1975’teki yönetmeliğe göre yapılmış. Yani tamamı 1999 Marmara depremi öncesi inşa edilmiş” dedi.

Habertürk TV’de yayınlanan Fatih Altaylı’nın sunduğu Teke Tek programına konuk olan Soyer, “Zemin katta kolonu kesilen bina bile var. Biz ihbar gelmeden 1999 yılından önce ruhsat almış binalarla ilgili çalışma yapma imkanına sahip değiliz” ifadelerini kullandı

Depremle ilgili çalışmalar sona erdiğinde bu konuda taramalara başlayacaklarını bildiren Soyer şöyle devam etti:

Önceliği 1999 yılından önce ruhsat almış binalar üzerinde hızla bu çalışmayı başlatacağız. 99 yılından önce ruhsat almış, bir yapı tadilat ruhsatı almış. Zemin kat ticarethaneye dönüştürülmüş. Bize ihbar gelmeden malesef işlem yapamıyoruz. Bizim yıkım yetkimiz yok ama inceleme yetkimiz var. Çalışmayı tamamlayıp gerekirse Meclis’e gideceğiz. Bir de bizim tarım alanları ile ilgili bambaşka bir çalışma yapmamız gerek. Öyle ki depremin vurduğu yerler arasında delta ağızları bile var.

“Bu bir uyarı depremidir”

6.6 büyüklüğündeki depremin İzmir için “bir uyarı depremi” olduğunu kaydeden Soyer, “Çok daha vahim olabilirdi. Yüzlerce binlerce hayatını kaybeden olabilirdi. Bu açıdan bir yasal düzenlemeye ihtiyaç var. Biz akut durumla ilgili görüşmeler yaptık. Çünkü şu anda acil bir durum var. Şu anda çadır kentler kuruyoruz. 1800’e yakın çadır kuruldu. 600 çadırı biz kurduk. Diğer çadırları da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kurdu” verilerini paylaştı.

“Belediyemiz bünyesinde istihdam edeceğiz”

Öte yandan Soyer Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Kayıp vatandaşlarımızın acısı yüreğimizde. Hiçbir şey onları geri getirmeye yetmez. İsterlerse kaybettiğimiz vatandaşlarımızın ailelerinden birer kişiyi belediyemiz bünyesinde istihdam edeceğiz” dedi.

Soyer, “Depremde engelli kalan yurttaşlarımıza da istihdam önceliği tanıyacağız” bilgisini paylaştı.

Paylaş