Koronavirüs tedbirlerini 3 bakan açıkladı

Koronavirüs tedbirlerini 3 bakan açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Koronavirüs Bilim Kurul toplantısı alınan kararlara ilişkin ortak açıklama yaptı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, okulların tatil olmasına ilişkin henüz bir karar olmadığını belirtirken, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy geçen seneye kıyasla daha az turistin gelmesini sağlayacaklarını, otellere sezonun açılışı için nisan ayını önerdiklerini açıkladı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da, “Halkın makul fiyatlarla maskeye ulaşmasını sağlayacağız” diyerek gıdaya fahiş fiyat uygulayanlara ceza verileceğini duyurdu.

Türkiye’de 1 kişide yeni tip Koronavirüs tespit edilmesinin ardından yapılan Bilim Kurulu toplantısı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ortak bir açıklama yaptı.

Koronavirüs’e ilişkin sürecin şeffaf yürütüleceğini ifade eden Sağlık Bakanı Koca, “Tahminlerin bilgi ile karıştırıldığı bir ortamdayız. Bizim doğru bilgiyi verme sorumluluğumuz gibi sizin de doğru bilgiye yaygınlık kazandırmak sorumluluğunuz olduğuna inanıyorum” dedi.

Koca, antibiyotiklerin virüse karşı etkili olmadığını ve henüz bir ilaç veya aşı geliştirilmediğini dile getirdi. Maske kullanımına da değinen Koca, “Hasta olan kişinin maskeli olması, sağlıklı olanın maskeli olmasına gerekli olmadığını söylüyoruz” dedi.

Koca’nın açıklamasından satır başları şöyle:

“Koranavirüs’e karşı antibiyotikler etkili değildir”

Söyleyeceklerim özellikle siz basın mensuplarına yönelik olacak. Sürecin önemli adımıdır. Dün ilk kez basın toplantısını gece saatlerinde yaptık. Bu örneği az bir durumdur. Küresel bir nitelik kazanan Koronavirüs olayında 90-91 günlük süreç boyunca güvenilir bilgi kalma olma sorumluluğun bize yüklediği bir görevdi. Hayatın insan dışında kalan maddi tarafları adeta ikinci plana konmuştur. Sizlerle bu şekilde başka buluşmalarımız olması kuvvetle muhtemeldir. Bundan sonraki her buluşma, bilgi paylaşımı dün gece ve önceki süreçten farklı olmayacaktır. Biliyorsunuz Koranavirüs’e karşı antibiyotikler etkili değildir. Tahminlerin, yorumların bilgi çıkarımlarıyla karıştırıldığı bir ortamdayız. Sizlere büyük sorumluluklar düşüyor. Bizim doğru bilgiyi verme sorumluluğumuz gibi sizin de doğru bilgiyi yaygınlık kazandırmak gibi bir sorumluluğunuz olduğuna inanıyorum. Sorun küresel, mücadelemiz ulusaldır. Bildiğiniz üzere Çarşamba olduğu gibi geçen hafta benzer şekilde bugün de Bilim Kurulu toplantımızı yaptık. Bu toplantılarımızın ve Bilim Kurulumuzla aldığımız kararların sürecin yönetimine katkısı iyi bilinmektedir. Sorunu siyasal bir içelikle ele almadık, bilimsel bir yöntemle ilerledik.

“Salgının Avrupa’daki durumu nedeniyle risk ciddi”

Etik olarak tek kriterimiz insan sağlığı oldu. Ülkemizde pozitif vaka çıkmasından sonra bu tutum üst düzeye çıkacaktır. AB ile kaygılarımız doğrulandı, bunu bekliyorduk. Salgının Avrupa’daki durumu bizi dün akşamki tabloyla karşı karşıya bırakmakla büyük ihtimalle yetinmeyecektir. Risk ciddidir.

Ne Avrupa ne dünyayla ilişkileri kesmek mümkün değildir. Bunlardan biri turizm diğeri ticarettir. Turizm ve ticaretten sorumlu saygıdeğer bakanlarımız bugün Bilim Kurulu toplantımızda bizlerle birlikteydi. Ticaret Bakanlığımız özellikle bu süreçte maske ve tulum gibi ekipmanların giderek fiyatlarının yükselişi ve bu süreçte Sağlık Bakanlığı’na, Ticaret Bakanlığı’nın ön iznine tabi olması kararı alınmıştı. Sayın Bakanım birazdan bu konuyu detaylı anlatmış olacak.

“Turizm Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı ile ortak kararlar aldık”

Özellikle vatandaşımızın ihtiyacının son derece önemli olduğunu ve üreticilerimizin piyasada vatandaşımızın kolay alabilir olduğu doygunluğa ulaşmadan ihracat izninin verilmeyeceğini tüm üreticilerimize hatırlatmak istiyoruz. Fuar, toplantı ve organizasyonlarla ilgili birtakım yaklaşımlar oldu. Turizm Bakanlığımız da kültür ve sanat organizasyonlarının bundan sonraki durumuyla bir yaklaşım oldu. Sezon açılışı yapılmamış otellerin durumu ile ilgili yaklaşım sergiledi. Her iki bakan arkadaşım bu konuyla ilgili detaylı bilgi aktarmış olacaklar. Dün bir pozitif vakayla karşılaştık. Bir veya birkaç vaka salgın değildir. Bu durum virüsün ülkemiz sınırlarına girdiği anlamına gelir. Şimdi yapmamız gereken hayatımızı yeni düzene sokmaktır. Ulusal bir mücadele vereceğiz. Risk somut, tedbirler basittir. Koronavirüs tedbirlerimizden daha güçlü değildir.

Sağlık Bakanı Koca’nın ardından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy alınan kararlara ilişkin konuştu. Ersoy, turist sayısında azalma olacağının daha sağlıklı olduğuna değinerek, “Otellere sezonun açılışı için mart değil nisan ayını önerdik” dedi.

“Kültür etkinlikleri Nisan sonuna ertelenebilir”

Ersoy şunları söyledi:

“15 Nisan turizm açısından hassas bir tarih. Geçen seneye kıyaslandığında turizm hareketlerini cezbettirmek yerine geçen seneye göre daha az sayıda turist gelmesinin çok daha sağlıklı olacağına karar verdik. Otellere sezonun açılışı için mart ayını değil nisan ayını önerdik.

En geç 1 hafta içinde sektörel desteklerle ilgili net bir açıklama yapacağız. Kültürel etkinlikler ve organizasyonlarla ilgili Nisan sonrasına ertelemek de gündemde. Bununla ilgili net açıklamayı yarın netleştirmiş olacağız. Sonrası için hem sektör hem Türkiye açısından çok daha faydalı olacağını düşünüyoruz.”

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın açıklamarından satır başları şöyle:

Ticaret Bakanlığı olarak, son dönemdeki arz talep dengesinde maskede fiyat artışı oldu ve ihracatta da artış oldu. Önceliğimiz halkın bunlara piyasa fiyatlarıyla ulaşması. Sağlık Bakanlığı ile ortak görüşümüz bu. 40 milyon dolarlık ihracat oldu bugüne değin. Bu konuda ihracat ön izinlerini Sağlık Bakanlığı’nın emrine verdik. Öncelikle iç piyasada bir doyumun olmasını istiyoruz. Bu konuda 2193 firmayı denetim altına aldık. Ürünleri denetledik ve 2180’ini soruşturma kapsamına aldık.

Nisan sonuna kadar yurt içindeki fuarları ertlemeye karar verdik. Resmi olarak açıklayacağız.

Daha önce maske-eldiven fiyatlarına artış uygulanlara yaptırım uygulamıştık. Şimdi buna gıdayı da ekledik.

Soru-cevap

Bakan Koca: Bilim kurulumuz kolonyayı öneriyor. Biz şu durumda vatandaşımıza en doğru bilgiyi vermekte sorumluyuz. Hassasiyet gösteriyoruz. Alınması gereken tedbirlerin alındığından emin olun.

Karantina dediğiniz bir odaya alınır ve odadan çıkmadan tedbirler alınır.

İfadelerimde verilmesi gereken bilgilerin çoğu var. Yurt dışı temaslı dedim. Kişisel mahremiyet önemli.

Bütün sorularınız kişiye odaklı. Uçakla ilgili alınması gereken tedbirler de alındı. Durumu iyi. Temaslı ettiği kişilerle de alınması gereken tedbirler alındı.

MEB ve okulların tatil konusu bugün gündemimiz olmadı. Önümüzdeki günlerde gündeme gelebilir. Salgının seyri de durumu belirleyecek.

Hasta olan kişinin maskeli olması, sağlıklı olanın maskeli olmasına gerekli olmadığını söylüyoruz. 14 gün kuralı önemli. Yurt dışından geldikten sonra 14 gün evde kalmalı maske kullanabilir. Onun dışında sağlıklı bireylerin kullanmasına gerek yok.

Bu bir virüs, bu virüse yönelik somut kullanılabilir bir ilaç yok. Bu yönde hazırlıklarımız var. Yaşlı insanlara anti-viral ilaç veya hibrit tarzı kombine ilaç verilmesi söz konusu.

Algoritmamız var, Bilim Kurulu’nun kimin temaslı kabul edilip edilmediği algoritması çok net ve hemen devreye giriyor. Bu konuda sorun yok.

Yarın, Cumhurbaşkanı başkanlığında konuyla ilgili bir toplantı olacak.

Bu virüs yurt dışı kaynaklı. Bu virüsün ülkeye girişini önlemek istiyoruz ve yaygınlaşmasını önlemek istiyoruz. Kurulun da önerisiyle vatandaşımızın hassasiyet göstermesini bekliyoruz. Bu yüzden sorun küresel, mücadele ulusal diyorum. Çözüm basit. Hiçbir vatandaşımız zorunlu olmadıkça yurt dışına gitmesin. Yurt dışındaki vatandaşlarımız da dışarı çıkmamaya çalışsın.

Yaşlılarımızın kendilerini özellikle korumaları çok önemli. Yurt dışından gelenler özellikle yaşlılarla temas etmesin.

Dinamik süreçteyiz her gün yeni kararlar devreye girebilir. Bu iki aylık süreç önemli, iyi yönetmeliyiz.

Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin bu süreçte özellikle kararların hızlı alınmasında oluşturduğu sonuç ve başarının bu olduğuna inanıyorum.

Geliştirilmiş ilaç ve aşı durumu söz konusu değil henüz.

Dengeli beslenme, düzenli uyku ve bol sıvı ve egzersiz. Bilim Kurulu’nun ekstra önerisi yok.

Paylaş