Erdoğan: Uçak konusundaki sıkıntıların ana sebebi; THK’nın filosunu ve teknolojisini yenileyememiş olmasıdır

Erdoğan: Uçak konusundaki sıkıntıların ana sebebi; THK’nın filosunu ve teknolojisini yenileyememiş olmasıdır

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, orman yangınlarının sürdüğü ve 5 kişinin hayatını kaybettiği Antalya’da yaptığı açıklamada, yangın uçakları konusunda yaşanan sıkıntıların ana sebebinin, Türk Hava Kurumu’nun filosunu ve teknolojisini yenileyememiş olmasından kaynaklandığını söyledi.

Türkiye’nin Ege ve Akdeniz bölgelerinde 28 Temmuz’dan bu yana birbiri ardına orman yangıları başladı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu sabah aktardığı bilgiye göre; 28-31 Temmuz 2021 tarihleri arasında çıkan 98 orman yangınının 88’i kontrol altına alındı; Muğla, Mersin, Antalya, Adana ve Osmaniye’deki 10 yangını ise kontrol altına alma çalışmaları halen sürüyor. Öte yandan şimdiye kadar Antalya’da yangından dolayı yaşamını yitirenlerin sayısı beşe yükselirken; Marmaris’te bir kişi öldü.

Erdoğan, “Uluslararası kuruluşların değerlendirmelerine göre bölgemizde yangınlara en hızlı ve etkin müdahaleyi yapan ve en az zarar gören ülkeler arasında ilk sırada yer alıyoruz” ifadesini kullandı.

Yangın bölgesine giden Erdoğan, Antalya’da yaptığı açıklamada, acil ihtiyaçların karşılanması için bölgelere 50 milyon lira ödenek gönderildiğini söyledi. Erdoğan, yangın nedeniyle afet bölgesi ilan edilen yerlerde faizsiz esnaf kredisi verileceğini duyururken, “KOSGEB acil desteği verilecek, 1 ay içerisinde evlerin inşaatına başlanacak” açıklamasını yaptı.

Yangınların devam etmesi konusunda gündeme gelen THK’nın yangın uçaklarıyla ilgili olarak da konuşan Erdoğan, “Uçak konusundaki sıkıntıların ana sebebi uzun yıllardır bu görevi yürüten THK’nin filosunu ve teknolojisini yenileyememiş olmasıdır” dedi.

Erdoğan, “Giden canlara rahmet dilemenin ötesinde bir şey yapamayız ama yanan her şeyi yerine koyabiliriz. Anayasamızın 169. maddesine göre yanan alanlar başka amaçla kullanılamaz ve tekrar ağaçlandırılır. Türkiye’nin orman varlığını artırmış bir yönetim olarak elbette yanan her yeri fazlasıyla ağaçlandırmak başta gelen görevimizdir” diye konuştu.

Erdoğan’ın açıklamasından satır başları şöyle:

“Uçak konusundaki sıkıntıların ana sebebi uzun yıllardır bu görevi yürüten THK’nın filosunu ve teknolojisini yenileyememiş olmasıdır. Buna rağmen 2021 yılında da artık hurda görünümüne bürünen bu uçaklardan 3’ü ile 18 helikopter THK ortaklığındaki bir şirketten kiralandı.

Ukrayna, Rusya ve Azerbaycan’dan son anda İran’dan gelen uçaklarla sayımız artmıştır. İHA’lar, yangınların hızla tespiti ve kontrol altına alınması konusunda bize büyük imkanlar sağlamıştır.

Uluslararası kuruluşların değerlendirmelerine göre, bölgemizde yangınlara en hızlı ve etkin müdahaleyi yapan, en az zararı gören ülkeler arasında ilk sıradayız. Bugün de birileri milletin yüreğindeki yangını kısır çekişmelerine meze yapmanın gayretinde. Bu siyaset konusu yapılacak bir mesele değildir. Sosyal medya ve diğer medya mecralarında dolaşıma sokulan, miadını doldurmuş hurda araç gereç görüntüleri üzerinden yürütülen fitne, fesat, bozgunculuk faaliyetlerine kimse itibar etmemeli. Sadece yetkili mercilerin açıklamalarına kulak veriniz. Yanan alanların yeniden ağaçlandırılmasına ilk yağmurlarla birlikte başlanacaktır. Bölgedeki ve diğer yangınlar konusundaki sabotaj şüphesi bizi rahatsız ediyor. Yangın çıkan yerlerdeki her türlü işaret, emare, bilgi değerlendirilerek bu soru işaretleri giderilecek.

Bu vatanı ateşe verecek kadar ülkemizi ihanet içine girenler varsa, onları cezalandırmak boynumuzun borcudur. Terör örgütü ele başılarının geçen yıl ormanları yakma talimatı vermesinin ardından ülkemizdeki orman yangını sayısının ve yanan alan büyüklüğünün yaklaşık 2 katına çıktığını biliyoruz. Teröristleri nasıl dağlarda bitirmeye yaklaştıysak, şehirlerimizdeki uzantıları da kazıyıp atmakta kararlıyız.

Paylaş