CHP, çoklu baro düzenlemesinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu

CHP, çoklu baro düzenlemesinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, kamuoyunda ‘çoklu baro düzenlemesi’ olarak bilinen 7249 sayılı Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, çoklu baro kanununa ilişkin dilekçeyi Anayasa Mahkemesi’ne sundu.

Altay, kamuoyunda ‘çoklu baro’ olarak bilinen kanunun iptal edilmesiyle ilgili dilekçeyi AYM’ye teslim ettikten sonra bir basın açıklaması yaptı. Engin Altay’ın açıklamasından satır başları şunlar:

21 MADDENİN İPTALİNİ TALEP ETTİK

* Bu kanun milleti kutuplaştırmaya, ayrıştırmaya yönelik hükümlerin iptaline yöneliktir. Bu kanun 28 maddedir, biz bu 21 maddesinin iptalini talep ettik. Bu sık karşılaşılan bir durum değildir. 15 ve 18’inci maddelerin ilintili olduğu için 21 maddeyi içermektedir.

* Anayasa’nın 88’inci maddesi, iç tüzüğü işaret eder. İçtüzük çiğnenmiş ve komisyon toplanmıştır. Biz buna eylemli içtüzük ihlali diyoruz. Bunların yok hükmünde olduğunu biliyoruz. Bu nedenle eylemli içtüzük ihlali nedeniyle teklifin tümünün iptalini istedik.

* 15’inci maddeye yönelik itirazımız var. Bu da 2 bin avukatın baro kurabilmesidir. Baroların görevi hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmaktır. Bizim ülkemizde yargı çevresinden anlaşılan illerdir. Aynı yargı çevresinde iki baronun örneği yok.

ÇATIŞMA MERKEZİNE DÖNÜŞTÜRÜR

* İstanbul’da 23, Ankara’da 8, İzmir’de 4 baro kurulabilir. ‘Ne var bunda’ denilebilir. Barolar arası ideolojik, ekonomik ve siyasi rekabet düzeni, disiplini ortadan kaldırır. Ayrıca farklı dinsel, etnik, ideolojik ve hatta yaşam tarzı üzerinden oluşacak barolar adliyeleri çatışma merkezine dönüştürür.

* Yüksek mahkemenin elinde geniş bir içtihat havuzu var. Bu başvurumuzun kabul edileceğine dair yüzde 100’lük bir inançla buradan ayrılacağım.

Kaynak: Sözcü

Paylaş