Çavuşoğlu: Yurt dışında 32 vatandaşımız Koronavirüs’ten hayatını kaybetti

Çavuşoğlu: Yurt dışında 32 vatandaşımız Koronavirüs’ten hayatını kaybetti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) nedeniyle yurt dışında 32 Türk vatandaşının yaşamını kaybettiğini açıkladı. Çavuşoğlu, cenazelerin Türkiye getirilmesi için gerekli çalışmaların yapıldığını kaydetti.

Çavuşoğlu, “Yarın NATO Genel Sekreteri ile bir görüşme gerçekleştireceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın Brüksel ziyaretinden sonra özellikle 18 Mart Mutabakatı ile ilgili AB ile yeni bir süreç başlattık. Teknik ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor. Bundan sonraki süreçte göçle ilgili AB bugüne kadar tutamadığı sözlerini yerine getirecek mi, bugünün şartlarında ilave neler yapılması gerekiyor, göçmenlerin başta Suriye olmak üzere diğer ülkelere dönmeleri nasıl sağlanacak, güvenli bölgeler dahil kapsamlı bir çalışmayı yürütüyoruz.” dedi.

Dünyanın gündeminin yeni tip Koronavirüs salgını olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Dün akşam itibariyle 8 ülkeden 2 bin 721 öğrencimizi getirdik. Sudan’da da öğrencilerimiz gelmek isteyen öğrencilerimizi getirdik. 14 günlük karantinaya alındılar. Bu bir küresel salgın yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız da lütfen mecbur olmadıkça dışında dışarın çıkmayın. Bir ihtiyacınız olduğunda misyonlarımıza haber verin. Yurt dışında 32 vatandaşımız Koronavirüs’ten hayatını kaybetti. Çoğunluğu Avrupa ülkelerinden. Bazı vatandaşlarımızın aileleri cenazelerin Türkiye’ye getirilmesini istedi. Biz o ailelere gereken yardımları yapıyoruz. Normal uçuşlar yok ama kargo uçuşları var, gerekli tedbirleri alarak vatandaşlarımızın cenazelerini ülkemize getirilmesi konusunda da gereken desteği veriyoruz.” ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, “Ülkelerin Dışişleri Bakanları ile bazen ticaretle ilgili, bazen vatandaşlarımızın durumu ile görüşmeler gerçekleştirdik. Birçok ülkeden tıbbi malzeme talebi geldi. Bugüne kadar 17 ülkeye tıbbı malzeme gönderdik. Bir fon oluşturması için teklif verdik. Dünyanın en zengin değil ama en cömert ülkesiyiz. Uluslararası toplumun her zamankinden daha fazla iş birliği içinde olması gerekiyor. Devletimiz bir karar alırken vatandaşlarımıza ceza olsun diye almıyor, amacımız vatandaşlarımızın can sağlığı. 65 yaş üstü vatandaşlarımızın sokağa çıkmamalı, devletimiz gerekli desteği veriyor. Vatandaşlarımızın da bu konuda hassasiyeti var, yeter ki onlar çıkmasınlar. Son günlerde bunu da suistimal edenler var, video çekenler yapanlar oldu. Bu duyurudan haberi olmayan yaşlı vatandaşlarımız var.” diye konuştu.

Çavuşoğlu, “İşi olmayan vatandaşlarımızın da sokağa çıkmaması gerekiyor hem yurt içinde hem de yurt dışında. Her gün yeni bir açıklama yapılıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız 100 milyar liralık paket açıkladı. Vatandaşlarımızın bu süreçten en az hasarla geçirmesi için devletimiz tedbir alıyor.” dedi.

Paylaş