Biden’ın ‘soykırım’ açıklamasına Ankara’dan tepki

Biden’ın ‘soykırım’ açıklamasına Ankara’dan tepki

Biden’ın ‘soykırım’ açıklamasına Dışişleri Bakanlığı tepki gösterdi. Bakanlığın açıklamasında “Türkiye, Ermeniler dahil tüm Osmanlı nüfusunun yaşadığı acıları saygıyla anmaktadır. Bu acıları siyasete malzeme yapma girişimlerini reddediyoruz.” denildi.

ABD Başkanı Joe Biden, “1915 olaylarının” yıldönümüyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada yaşananları yeniden “soykırım” olarak niteledi.

Biden’ın açıklamasından Dışişleri Bakanlığı yazılı açıklama yaparak, Biden’ın ifadelerine tepki gösterdi.

“REDDEDİYOR KINIYORUZ”
Bakanlık açıklamasında şöyle denildi:

“1915 olayları konusunda tarihi olgularla ve uluslararası hukukla bağdaşmayan açıklamaların geçerliliği bulunmamaktadır. Buna ABD Başkanı Biden’ın 2021 yılında yaptığı hatanın tekrarı niteliğindeki bugünkü talihsiz beyanı da dahildir. Siyasi saiklerle tarihi gerçekleri çarpıtan, bu tür açıklamaları ve kararları reddediyor, bu yanlışta ısrar edenleri kınıyoruz.

Tarihten husumet çıkarmaktan başka amaca hizmet etmeyen tek taraflı ve seçici yaklaşımlar ahlaken sorunlu, siyaseten art niyetlidir. İnsani ve vicdani duruş, etnik ve dini ayrım gözetmeksizin o dönemde yaşanan tüm acıların anılmasını gerektirir. Türkiye, Ermeniler dahil tüm Osmanlı nüfusunun yaşadığı acıları saygıyla anmaktadır. Bu acıları siyasete malzeme yapma girişimlerini reddediyoruz.

Türkiye, 1915 olayları gibi tarihin tartışmalı dönemlerinin önyargısız biçimde, bilimsel ve hukuki esaslar çerçevesinde araştırılması ve adil bir hafızaya ulaşılması gerektiği görüşündedir. Bu anlayışla Türkiye, Ortak Tarih Komisyonu kurulmasını önermiş, arşivlerini açmıştır.

Türkiye, bölgesinde ve dünyada barış ve istikrarın hakim olması, işbirliği ruhunun öne çıkması için çaba göstermektedir. Ermenistan’la başlatılan normalleşme girişimi bu anlayışın bir başka tezahürüdür.”

ÇAVUŞOĞLU’NDAN TEPKİ
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Biden’ın açıklamasına tepki gösterdi. Çavuşoğlu, “Bazı batılı liderler son günlerde “soykırımın” ancak mahkeme kararıyla tespit edilebileceğini savunuyor. Doğru! Aynı kişilerin, yetkili bir mahkeme kararı olmadan #1915 olayları için “soykırım” kelimesini siyasi saiklerle kullanmaları ise iki yüzlülüklerinin en bariz örneğidir.” dedi.

BIDEN’IN AÇIKLAMASI
Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden’ın 24 Nisan 1915 olaylarının 107’inci yılına ilişkin yaptığı açıklamayı paylaştı. Biden’ın açıklaması “24 Nisan 1915’te Osmanlı otoriteleri Ermeni entelektüelleri ve cemaat liderlerini tutuklandı. Böylece 20’inci yüzyıldaki en kötü vahşetlerden biri olan Ermeni soykırımı başladı” ifadeleriyle başladı.

Biden’ın açıklaması şöyle devam etti:

“Bugün, tecrit edilen, katledilen ve imha kampanyası içinde ölümlerine yürüyen bir buçuk milyon Ermeni’yi anıyor ve çok sayıda yaşamın trajik kaybınının yasını tutuyoruz.

Ermeni soykırımını hatırlarken, nefretin her şeklindeki çürütücü etkisine karşı tetikte olma sözümüzü yeniliyoruz. Kendimizi dünyada yara izleri bırakan vahşetlere karşı ses çıkarmak ve durdurmaya yeniden adıyoruz. ‘Büyük felakette’ (Meds Yeghern) kaybedilenlerin yasını tutarken iyileşme ve daha iyisini inşa etme, çocuklarımız için daha barışçıl bir dünya çabalarımızı ikiye katlayalım. İnsan haklarının saygı gördüğü, hoşgörüsüzlük ve bağnazlık kötülüklerinin günlük hayatımızda iz bırakmadığı, her yerde insanların onurları ve güvenlikleri yolunu izlemekte özgür olduğu bir dünya.

Bu, aynı zamanda Ermeni halkının gücü ve direncinin düşünülmesi gereken bir zaman. Bir soykırımın ardından Ermeni halkı, çoğunlukla ABD’nin de dahil olduğu yeni yuvalar ve topraklarda topluluklarını ve kültürlerini yeniden inşa etmeye kararlılardı. Amerikalı Ermeniler, ABD kumaşının vazgeçilmez bir parçasıdır. Atalarının yaşadığının trajedisini taşımaya devam ederken ulusumuzu daha güçlü ve daha dinamik bir hale getiriyorlar. Acılarını anlıyor ve hikâyelerini onurlandırıyoruz.

Bugün, yani 107 yıl sonra, Amerikan halkı soykırımda hayatını kaybeden tüm Ermenileri onurlandırmaya devam ediyor.”

ABD Başkanı Joe Biden 2021’de yaptığı 24 Nisan açıklamasında da “soykırım” ifadesini kullanmıştı. Türkiye’de iktidar ve muhalefetten Biden’ın soykırım açıklamasına tepkiler yöneltmişti.

Paylaş