Bakan Pakdemirli: 150 büyükbaş, bin küçükbaş, 6 bin dekar tarım arazisi ve 500 dekar ağırlıklı muz serasında zarar var

Bakan Pakdemirli: 150 büyükbaş, bin küçükbaş, 6 bin dekar tarım arazisi ve 500 dekar ağırlıklı muz serasında zarar var

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’nin güneyindeki yangınlarla ilgili “Hasarlarla ilgili ilk tespitlerimize göre 150 büyükbaş, bin küçükbaş, 6 bin dekar tarım arazisi ve 500 dekar ağırlıklı muz serasında zarar var.” dedi. Pakdemirli, Twitter hesabından yaptığı açıklamada ise, “Türkiye geneli 28-29 Temmuz tarihlerinde 17 ilimizde toplam 58 orman yangını meydana geldi. Bu yangınların 38 tanesini kontrol altına aldık. Adana, Antalya, Kayseri, Kütahya, Mersin, Muğla, Osmaniye olmak üzere 7 ilde toplam 20 yangını kontrol altına alma çalışmalarımız devam ediyor.” açıklamasını yaptı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Manavgat’taki yangın kontrol merkezi bahçesinde, orman yangınlarıyla ilgili açıklamada bulundu.

Bakan Pakdemir’linin açıklamaları şu şekilde:

Güvercinlikte bir otelin boşaltılması tahliyesi söz konusu oldu. Tüm yangınlara 3 uçak 38 helikopterle, tüm kurumlardan katılan 4 bin personelle müdahale ediyoruz. 183 vatandaşımız etkilendi. 15’i taburcu oldu. Manavagat Devlet Hastenesinde 10 entübe hastamız başka hastaneye taşındı. Maalesef Antalya’da 3 can kaybımız var. Başımız sağ olsun.

Devletin taptığı uyarılara uyalım. Mal elbette değerli ama canımızdan değerli değil. Bugün itibariyle uzun zamana yayılması beklenen yangının 1-2 günde çıktığını görüyoruz. Elbette kontrol altına alacağız. Bu biraz zaman alabilir. Çeşitli bakanlarımız geldi gitti, ciddi koordinasyon kurduk, devam ediyor.

Sebebinden çok söndürülmesi bizi ilgilendiriyor. Sebebi de adli merciler tarafından araştırılıyor. 150 büyükbaş, 1000 küçükbaş, 6 bin dekar tarım arazisi ve 500 dekar sera (ağırlıklı muz serası) zarar olduğu tespit edildi. Yüksek süratli rüzgarın devamı söz konusu.

Bakan Kurum: Hasar tespit çalışmalarını başlattık
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un açıklamaları ise şu şekilde:

“Ben de yangın sebebiyle hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet diliyorum. Devletin tüm imkanları Manavgat’ımız için seferber edildi. 7 gün 24 saat esasına uygun çalışıyorlar. Ekiplerimiz arama kurtarma ve yangın söndürme faaliyetlerini yürütüyor, diğer taraftan bakanlığımız hasar tespit çalışması yapıyor.

Sahada tamamı… Yangın söndürülünce hasar tespit çalışmalarımızı tamamlayacağız. Evrenseki, mahallesinde kalender mahallesinde Yavrudoğan Çolaklı Yeniköy mahallelerinde hasar tespiti devam ediyor. 76 yapı 155 bağımsız bölüm incelendi. 77 bağımsız bölüm yanarak yıkık olduğu tespit edildi.

TOKİ tarafından daha önceden Rize’de Artvin’de ne yaptıysak kalıcı konutların yapım sürecini başlatacağız.

Antalya’mızın yaralarını sarmak için kira, taşınma, eşya yardımlarını da koordine edeceğiz. Değişik illerde de orman yangınları var. Ekiplerimiz sahada tespitlerini yapmaktadır.”

Çavuşoğlu: Hastanede 15 vatandaşımız var; hayati tehlikeleri yok
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Türkiye’nin farklı noktalarındaki yangınlar hakkında şu bilgileri aktardı:

“Bizler elimizden geleni yapıyoruz. Manavgat Antalya’nın değişik bölgelerindeki yangınları değil. Diğer yangınları da takip ediyoruz. Manavgat bölgesi Antalya’da yangının en yoğun olduğu bölge. Vatandaşlarımızdan 3’ü vefat etti. Hastanede 15 vatandaşımız var. Hayati tehlikeleri yok. 10 entübe vatandaşımızı risk yok ama panik olmasın diye Alanya ve Serik Devlet Hastanelerine yönlendirdik. Yoğun bakımlarda olağanüstü durum yok.

Vatandaşlarımıza yardımları zamanında oluşturmak için lojistik merkez oluşturuldu. AFAD ve Kızılay yardımlarda bulunuyor. 6 bölgede Kızılay sıcak yemek servis ediyor. Giyecek gibi acil ihtiyaçlar için muhtarlarla iletişime geçildi. Buradan da duyuru yapmak istiyoruz. Yiyecek dahil her türlü ihtiyacı karşılamak konusunda tedbirlerimizi aldık.

Manavgat’ta 720 kapasiteli bir yurdumuzu tahsis etmiş bulunuyoruz. Bu yurdumuzda dün gece 90 kişi kaldı. Vatandaşlarımızın çoğu eşinde dostunda kalıyor. Otelcilerimiz de çalışanlar dahil herkese iletmek için kumanya oluşturdu.

Marmaris’te bazı otellerimize yakın yerden yangın geçti. Güvercinlikte 2 otelimize yakın yerde var. Ama bu bölgede turizm bölgesinden uzak ama turizmcilerimiz son derece duyarlı.”

Pakdemirli sosyal medya hesabından da bilgileri paylaştı
Bakan Pakdemirli Twitter hesabından şu bilgileri aktardı:

“Türkiye geneli 28-29 Temmuz tarihlerinde 17 ilimizde toplam 58 orman yangını meydana geldi.

Bu yangınların 38 tanesini kontrol altına aldık. Adana, Antalya, Kayseri, Kütahya, Mersin, Muğla, Osmaniye olmak üzere 7 ilde toplam 20 yangını kontrol altına alma çalışmalarımız devam ediyor.

Yangınları kontrol altına almak için;

2 İHA
3 Uçak
38 Helikopter
1 İnsansız Helikopter
680 Arazöz ve 4.000 personelimiz görevde.

Bu süreçte tüm zor şartlara rağmen var gücüyle çalışan orman kahramanlarımıza, onları destekleyen tüm kamu kurumlarımıza, belediyelerimize, özel sektörümüze ve vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz.
Türkiye geneli 28-29 Temmuz tarihlerinde 17 ilimizde toplam 53 orman yangını meydana geldi.

Bu yangınların 36 tanesini kontrol altına aldık.”

Paylaş