Anayasa Mahkemesi ile İçişleri Bakanlığı arasında ışık polemiği

Anayasa Mahkemesi ile İçişleri Bakanlığı arasında ışık polemiği

Anayasa Mahkemesi (AYM) Üyesi Engin Yıldırım, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Enis Berberoğlu hakkında AYM’nin verdiği ‘yeniden yargılama’ kararını tanımamasına atıf yaparak bir paylaşım yaptı. Yıldırım, AYM’nin fotoğrafını “Işıklar yanıyor” notuyla paylaştı. İçişleri Bakanlığı da Yıldırım’ın paylaşımına gönderme yaparak, “Işıklarımız hiç sönmüyor” mesajıyla bakanlığın fotoğraflarını paylaştı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, AYM’nin milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu hakkında verdiği kararının ‘yerindelik denetimi kapsamında kaldığı’ gerekçesiyle, yeniden yargılamaya yer olmadığına karar vermiş, Berberoğlu’na verilen 5 yıl 10 aylık hapis cezasında direnmişti.

AYM Üyesi Yıldırım, yerel mahkemenin verdiği bu karara atıf yaparak, AYM’nin fotoğrafını “Işıklar yanıyor” notuyla Twitter hesabından paylaştı.

“‘Işıklar yanıyor’ derken hukukun ışığını kastettim, başka ışıkları değil”

Çok sayıda sosyal medya kullanıcısı, geçmiş dönemlerde Genelkurmay Başkanlığı’nın mesaj vermek istediğinde ışıklarının yandığını hatırlatarak, paylaşımın ‘mesaj’ olduğu yorumunu yaptı.

Yıldırım, paylaşımına gelen tepkilerin ardından “‘Işıklar yanıyor’ derken hukukun ışığını kastettim, başka ışıkları değil” ifadesiyle yeni bir paylaşım yaptı.

Paylaşımın ardından Yıldırım, Twitter hesabını kapattı. ,

Yıldırım, hesabını yeniden açarak gece yarısı yaptığı paylaşımda, “Şahsi twitter hesabımda yaptığım paylaşımda kullandığım ibare maksadı aşan bir şekilde yorumlandı ve bundan büyük bir üzüntü duymaktayım. Gayem, AYM’nin bir hukuk ışığı olduğuna vurgu yapmaktı. Demokrasi dışı tüm oluşum, araç ve teşebbüsleri ima etmem asla söz konusu değildir” açıklamasını yaptı.

İçişleri: Işıklarımız hiç sönmüyor

İçişleri Bakanlığı ise Yıldırım’ın paylaşımına gönderme yaparak, “Işıklarımız hiç sönmüyor” notuyla bakanlığı fotoğrafını paylaştı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, geçen haftalarda AYM ile ‘bisiklet’ polemiği yaşamış, Engin Yıldırım kendisine Anayasa maddeleriyle yanıt vermişti.

AYM ile İçişleri Bakanlığı arasındaki ‘ışık’ tartışmasına muhalefetten ve hükümetten tepkiler

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül: Vesayet özlemi içinde olanlar, hukuk adına konuşma ehliyetini yitirirler. Işıkları millet açar, millet kapatır.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: AYM üyeleri arasında belli ki vesayet özlemi çekenler var. Kimse merak etmesin; milletimiz feraset sahibidir, lüzumsuz ışıkları söndürmeyi iyi bilir.

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan: Bu saçma ve ucuz trollüğe önce AYM Başkanı ve diğer AYM üyeleri dur demelidir! AYM üyesi olmuş birinden devlet adabı, yargıç ağırlığı ve ciddiyeti beklemek hakkımız! Bı imalı ifadenin ne demek olduğunu bilmiyor muyuz?! Bu ne saçmalık, kendinize gelin!

AKP Grup Başkanvekili İstanbul Milletvekili Mehmet Muş: Anayasa Mahkemesi üyesinin tehdit iması içeren “AYM’nin ışıkları yanıyor” sözlerini kınıyoruz. Hiçbir kurum yada kişi milli iradeye gözdağı veremez. Jüristokrasi heveslilerine bu millet fırsat vermez!

AKP Genel Başkan Yardımcısı Betül Sayan Kaya: Darbeci zihniyetin tehditkâr söylemiyle konuşan Anayasa Mahkemesi üyesinin “AYM’nin ışıkları yanıyor” sözlerini kınıyoruz. Darbeci, muhtıracı, vesayetçi ve baskıcı zihniyete milletimiz en güzel cevabı vermiştir, verecektir. Bugün karşınızda Yeni Türkiye var.

MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter: AYM’nin ışıklar yanıyor mesajı veren üyesine diyorum ki: Yaka yaka ışık mı yaktın? Işığı açık bırakma, israf olur, itiraf olur, laf olur, altından kalkamazsın…Şayet analoji yapıp darbe çağrışımını bu yolla ihsas ve ima ediyorsan millet bunu yemez, hukuk bunu yutmaz. Akıllı ol!

MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir: Anayasa Mahkemesi’nin kendi kurumsal kimliğini kullanan ve bu kurumun üyeliğini yapan bir şahsın “adice” bir paylaşımla neyi ima ettiği malumdur! Yaşanan bu olay Anayasa Mahkemesi’nin tüm unsurlarıyla yeniden masaya yatırılmasının ne derecede önemli olduğunu ortaya koyuyor. Anayasa Mahkemesi’nin bu ve benzeri tartışmaların dışına çıkarılması zaruridir. Bu konuda Sayın Genel Başkanımızın 30 Eylül 2020 tarihinde yapmış oldukları açıklamaları, ne derecede haklı olduğumuzu bir kez daha göstermiştir.

Eski CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce: Ciddiyet! Mahkemenin ışığı yanar adaleti olmaz, Bakanlığın ışığı hiç sönmez örgütlenen tarikatları göremez. Elektrik faturaları cep yakıyor, kurumlar ışıkla mesaj veriyor. Söndürün “ampül”leri. Işıklar yansa ne olur milletin ocağını söndürdünüz.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal: Bizim burada, TBMM Başkanlığı’nın ışıkları sönük! Meclis Başkanı, haksızlığın giderilmesi, millet iradesinin tecellisi, #EnisBerberoğlu’nun vekilliğinin iadesi için kılını kıpırdatmıyor…

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır: Adaletin olmadığı bir ülkeyi hiçbir “ampul” aydınlatamaz!

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun: Yaktığın “ışık” hiç sönmeyecek…

CHP PM Üyesi Eren Erdem: Milletin ocağına incir ağacı dikip, adaletin ışığını söndürdünüz… Şimdi hangi binanın ışığını yaksanız boş! Devletin geldiği şu hal, sizin eserinizdir. Gurur duyun!

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu: Yürütme AYM’ye karşı mücadele veriyor, en temel hukuki normları ayaklar altına alarak hem de… Yürütme TBMM’yi de boyınduruğuna almış, göğsünü yumruklayıp gücünü gösterdiğini düşünüyor Aslında demokrasinin köküne balta indiriyor, devrilen ağaç milletin tepesine düşüyor!

Paylaş