Merkez Bankası Başkanı değişti: Naci Ağbal görevden alındı, yerine Şahap Kavcıoğlu atandı

Merkez Bankası Başkanı değişti: Naci Ağbal görevden alındı, yerine Şahap Kavcıoğlu atandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal’ın görevine son verildi ve yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu getirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalı atama kararı, Resmi Gazete’de yayınlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 4.5 ay önce atadığı Naci Ağbal’ı Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı görevinden alırken, yerine eski milletvekili Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu’nu atadı.

Böylece, cumhuriyet tarihinde ilk kez, Merkez Bankası’na 20 ay içinde dördüncü başkan atanmış oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan Merkez Başkanı Atama Kararı Resmi Gazete’de yayınlandı. Naci Ağbal, Erdoğan’ın görevden aldığı üçüncü Merkez Bankası Başkanı oldu. Naci Ağbal’dan önce Merkez Bankası Başkanı olan Murat Uysal ve Murat Çetinkaya da Erdoğan tarafından görevden alınmıştı. Uysal, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu’nun 28. maddesindeki güvenceye rağmen Cumhurbaşkanı kararnamesi ile görevden alınan üçüncü başkan olmuştu.

Ağbal: Bugün itibariyle görevden alınmam nedeniyle de şükranlarımı arz ediyorum

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 4,5 ay önce atanan Naci Ağbal, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı görevinden alındı. Ağbal, karar sonrası kişisel sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Ağbal, “Sayın Cumhurbaşkanımıza Merkez Bankası Başkanlığı dahil bugüne kadar uygun görerek atadığı tüm görevlerden dolayı teşekkür ederim. Bugün itibariyle görevden alınmam nedeniyle de şükranlarımı arz ediyorum. Rabbim hepimizin hakkında hayırlısını nasip eylesin” ifadelerini kullandı.

‘Görevden alınmam nedeniyle şükranlarımı arz ediyorum’ diyen Naci Ağbal’dan veda mesajı

Merkez Bankasının görevden alınan başkanı Naci Ağbal veda mesajı yayınladı.

Ağbal’ın mesajından öne çıkan satırlar şöyle:

İnşallah bir gün kalıcı fiyat istikrarı hedefi sağlanır.

Elimden geldiğince merkez bankasını ileri taşımaya çalıştım.

Merkez Bankası’nın yegane hedefi olan fiyat istikrarının sağlanması için çok önemli ve cesur çalışma yürüttük.

CHP: Daha anlamadılar, sorun Merkez Bankası başkanları değil, kendileri

Bununla birlikte CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise, paylaşımında “20 ayda dördüncü Merkez Bankası başkanı. Daha anlamadılar, ekonomik krizin sebebi Merkez Bankası başkanları/bürokratlar değil, kendileri. 100 başkan da değişse, bu gerçek değişmeyecek. AKP gidecek, Türkiye düzelecek” ifadelerini kullandı.

Şahap Kavcıoğlu kimdir?

Şahap Kavcıoğlu, 23 Mayıs 1967’de Bayburt’ta doğdu.

Bankacı olan Kavcıoğlu; Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünü bitirdi. Şahap Kavcıoğlu, İstanbul Üniversitesi Muhasebe Enstitüsü’nü Denetim Uzmanı olarak bitirdikten sonra, İngiltere Hastings College’ta İşletmecilik üzerine eğitim gördü. Şahap Kavcıoğlu, Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsünde yüksek lisansını ve doktorasını tamamladı.

Şahap Kavcıoğlu, Esbank TAŞ’de Müfettiş Yardımcısı, Müfettiş, Şube Müdürü ve Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Türkiye Halk Bankası AŞ’de İstanbul Bölge Koordinatörü olarak görev alan Şahap Kavcıoğlu, aynı bankada sırasıyla; Perakende Bankacılıktan, Esnaf-KOBİ Bankacılığından, Kredi Politikalarından, İnsan Kaynakları ve Organizasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak çalıştı.

Şahap Kavcıoğlu, Bayburt Eğitim Kültür ve Hizmet Vakfının Başkanlığını yürüttü.

AKP 26. Dönem Bayburt Milletvekili olarak görev yaptı.

Bayburt Üniversitesi Kalkındırma Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi, Galatasaray Spor Kulübü Kongre Üyesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Mezunlar Derneği Kurucu Üyesidir. ‘Ticari Bankalarda Sorunlu Kredilerin Yönetimi Çözüm Yolları ve Takibi’ ve ‘Enerji Sektöründe Yatırım Projelerinin Değerlendirilmesi’ adlı yayımlanmış 2 kitabı ve çok sayıda makalesi bulunuyor. Şahap Kavcıoğlu, evli ve 3 çocuk babası.

Paylaş