Altın ve döviz işlemlerinde alınan kambiyo vergisi 5’e katlandı

Altın ve döviz işlemlerinde alınan kambiyo vergisi 5’e katlandı

Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre finansman bonoları ile döviz ve altın altın alım işlemlerindeki vergiler artırıldı.

Genellikle anonim ortaklık statüsündeki büyük firmalar, bankalar ve diğer finansal kuruluşlar tarafından, işletmelerin kısa vadeli finansman ihtiyaçlarını karşılamak için ihraç edilen borç senetleri finansman bonolarındaki vergi tevkifat (stopaj) oranı, gerçek kişiler için yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkarıldı.

Koronavirüs salgınının ekonomik etkilerini en aza indirmek ve vatandaş, esnaf ve firmalara verilen desteğe ek kaynak sağlamak, karara gerekçe olarak gösterildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Son dönemde bankaların kısa vadeli finansman bonolarını gittikçe artan bir şekilde mevduata alternatif bir finansman kaynağı olarak kullanması vergi kaybına neden olurken, bu kaybı gidermek için bireysel yatırımcıların kısa vadeli mevduattan ve finansman bonolarından elde ettiği faize uygulanan stopaj oranı eşitlendi.

Kurumsal yatırımcılar için ise finansman bonolarında stopaj oranın yüzde 0 olarak uygulanmaya devam etmesi kararlaştırıldı.

Altın ve döviz işlemleri

Resmi Gazete’de yayımlanan diğer bir karara göre döviz ve altının kambiyo işlemlerindeki Banka Sigorta ve Muamele Vergisi (BSMV) oranı binde 2’den yüzde 1’e artırıldı.Böylelikle:

– Banka, yetkili müessese (döviz büroları) ve diğer finansal kuruluşlar tarafından satılan dolar, euro ve benzeri yabancı paralar ile

– Bankalarda açılan altın mevduat ya da yatırım hesapları için fiziki olmayan altın satış tutarı üzerinden alınan kambiyo işlem vergisi artmış oldu.

Paylaş