Japonya’nın yeni başbakanı belli oldu

Japonya’nın yeni başbakanı belli oldu

Japonya’da iktidardaki Liberal Demokrat Parti (LDP), halkın temayüllerinin tersine giderek, eski dışişleri bakanlarından Fumio Kişida’yı yeni genel başkanı olarak belirledi. Tıpkı başbakanlığı bırakan Yoşihide Suga gibi halk nezdinde popülerliği bulunmayan Kişida, 4 Ekim’de başbakan koltuğuna oturacak.

Anketlerde hak desteğinin yüzde 30’un altına gerilemesi üzerine Başbakan Suga Yoşihide’nin katılmayacağını açıkladığı LDP içi liderlik seçimleri sonuçlandı.

LPD’nin kaymak tabakası, parti içi yarışın ikinci turunda, ılımlı bir siyasi olarak bilinen eski Dışişleri Bakanı Kişida Fumio’yu yeni lider olarak seçti.

Halkın tercihini kaale almadılar

Böylece halkın tercihini göz ardı eden iktidar partisinin elitleri, popüler olmadığı için görevden ayrılan Başbakan Suga’dan ayırt edici yanı bulunmayan bir adayı tercih etti.

Oysa anketler, Japon halkının, yeni başbakan olarak, 2020’den beri İdari Reform ve Düzenleyici Reform Bakanı sıfatıyla koronavirüse karşı aşılama programını yöneten Taro Kono’yu görmek istediğini gösteriyordu.

LPD’nin ağır toplarından Başbakan Yardımcısı Taro Aso’nun çok erken olduğu gerekçesiyle adaylığını desteklemediği söylentileri eşliğinde, Kono, parti içi liderlik yarışını ikinci turda Fumio’ya kaybetti.

Halkın istediği adayın farkı ne?

Önceki Başbakan Şinzo Abe’nin dışişleri ve savunma bakanlıklarını yapmış olan Kono, madalyonun bir yüzünde ABD yanlısı olması, diğer yüzünde GDO’lu ürünlerle mücadelesi, nükleer enerjiyi desteklememesi, başbakan olursa savaş suçlularının da onurlandırıldığı Yasukuni Tapınağı’nı ziyaret etmeyeceğini söylemesi, Japon ordusunun savaşa girmesine izin veren anayasa maddesinin değiştirilmesi ve Japonya’daki ABD güçlerinin statüsünün gözden geçirilmesini, vergilerin artırılarak emekli maaşlarına kanalize edilmesini, daha fazla göçmen alınmasını ve kadınların da Japon İmparatoru tahtına oturmasını savunmasıyla tanınıyor.

Paylaş