Fransa ile Yunanistan arasında Rafale ve fırkateyn satışı anlaşması ile savunma paktı imzalandı

Fransa ile Yunanistan arasında Rafale ve fırkateyn satışı anlaşması ile savunma paktı imzalandı

ABD’nin öncülüğündeki NATO’dan bağımsız Avrupa Ordusu kurulması projesinin başını çeken Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ‘AB’nin bağımsızlığını artıracağı’ söylemi eşliğinde Yunanistan’la silah satışı anlaşması ve stratejik savunma-güvenlik işbirliği paktına imza attı.

Doğu Akdeniz krizinde Türkiye’ye karşı Yunanistan’a destek veren Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avustralya, Britanya, ABD arasında AUKUS askeri ittifakı kurulması kapsamında Avustralya’nın Fransa ile on milyarlarca euroluk denizaltı anlaşmasını iptal etmesinin yarattığı kriz ortamında, Yunanistan’la silah satışı ve savunma işbirliği anlaşmalarına vardı.

Macron’un Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’i ağırlaması vesilesiyle, Elysee Sarayı’nda hem Paris’in Atina’ya Rafale jetleri ile üç Belharra sınıfı fırkateyni satışı ve dördüncüsünü de satması seçeneğini içeren anlaşmaya hem de iki ülke arasında stratejik savunma-güvenlik işbirliği paktına imza atıldı. Yunanistan, Dassault yapımı Rafale’den geçen yıl 18 ve bu yıl da 6 tane daha sipariş ederek, bu savaş uçağını satın alan ilk Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke olmuştu.

ABD’nin öncülüğündeki NATO’dan bağımsız Avrupa Ordusu kurulması projesinin başını çeken Fransa Cumhurbaşkanı, Miçotakis’le ortak basın toplantısında, atılan imzaları ‘Avrupa’nın stratejik özerkliğine doğru cüretkar bir ilk adım’ olarak selamladı. Avustralya’nın ABD ve Britanya’nın baskısıyla Fransa ile denizaltı anlaşmasını aniden iptaline ilişkin “Avrupa ülkeleri naif olmayı bırakmalı” mesajını veren Macron, ‘Yunanistan’ı saldırı ya da saldırganlık karşısında korumak için işbirliği yapmaları gerektiğinden’ de söz etti.

Fransa Cumhurbaşkanı, Yunanistan’la stratejik savunma ve güvenlik işbirliği anlaşmasını “Avrupa güvenliğine, Avrupa’nın stratejik özerkliği ve egemenliğinin güçlendirilmesine ve dolayısıyla uluslararası barış ve güvenliğe katkıda bulunuyor” diye değerlendirdi.

Paris’e uçarken “Yunanistan ile Fransa arasındaki stratejik ortaklığın daha da güçlendirilmesine doğru gidiyoruz” diyen Yunan Başbakanı, Elysee’de “Bu, onlarca yıl bizi birbirimize bağlayacak” vurgusunu yaptı.

‘Avrupa saf olmayı bırakmalı’

ABD ile askeri işbirliğini geliştiren Miçotakis’in ‘bu anlaşmaların Avrupa-Atlantik ittifakında bir kaymaya işaret etmediğini’ söylemesine karşın, Macron “İttifaklar kalır, ama Avrupa kendi stratejik çıkarlarını korumayacak kadar naif olmamalıdır” itirazıyla şöyle konuştu:

‘Duruşlarını sertleştiren güçlerin baskısı altında olduğumuzda, tepki vermeliyiz’

“Avrupalılar saf olmayı bırakmalı. Zaman zaman (duruşlarını) sertleştiren güçlerin baskısı altında olduğumuzda, tepki vermeli ve kendimizi savunma gücüne ve kapasitesine sahip olduğumuzu göstermeliyiz. Olayları tırmandırmak değil, kendimizi korumak.”

“Bu, ABD’nin ittifakına alternatif değil, onun ikamesi değil, fakat NATO içindeki Avrupa ayağının sorumluluğunu üstlenmek ve kendi korumamızı sağlamamızın istenmesinden gereken sonuçları çıkarmaktır.”

ABD’ye ufak bir hatırlatma: ‘Fransa bir Hint-Pasifik gücüdür’

“Bölgede ortaklarımız var. Sözleşme olsun ya da olmasın, Fransa, yurttaşlarının bir milyondan fazlasının yaşadığı ve 8 binden fazla askerinin konuşlandığı Hint-Pasifik bölgesinin bir gücüdür. Avustralya’nın tercihinin gelecek haftalarda değerlendirilecek sonuçları olacaktır.”

Yunanistan’a yapılan fırkateyn anlaşmasına 3 – 5 milyar euro aralığında değer biçen Fransız basını, bunun, Canberra ile kaybedilen 66 milyar dolarlık anlaşma kapsamında denizaltı inşa etmesi gereken şirket olan Naval Group’un acısını bir nebze hafifletebileceğini yazdı.

Belharra, münhasır ekonomik bölgede de görev yapıyor

Ağır silahlı, orta boy Belharra sınıfı fırkateyn, deniz harbi, denizaltı harbi, uçaksavar harbi, devriye, deniz güvenliği, münhasır ekonomik bölge (MEB) kontrolü, asimetrik savaş ve özel kuvvetler faaliyetleri gibi çok çeşitli görevlerde rol alabiliyor.

Paylaş