Ermenistan Başbakanı Paşinyan: Ordu hükümetin istifasını talep ederek darbe girişiminde bulundu

Ermenistan Başbakanı Paşinyan: Ordu hükümetin istifasını talep ederek darbe girişiminde bulundu

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ordunun hükümetin istifasını istediğini ve darbe girişiminde bulunduğunu açıkladı.

Rus Interfax ajansı, Paşinyan’ın genelkurmay başkanının görevden aldığını duyurdu.

Paşinyan, Facebook üzerinden yaptığı canlı yayında halkı kendisine destek vermeleri için başkent Erivan şehir merkezinde toplanmaya çağırdı.

Paşinyan daha sonra, başkent Erivan’da toplanmaya çağırdığı destekçilerinin yanına gitti.

Kremlin’den ilk açıklama

Kremlin, ordu ile hükûmet arasında tırmanan gerilimden endişe duyduklarını ifade etti.

Gazetecilere video konferans yoluyla açıklamalarda bulunan Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, iki tarafa da arasındaki sorunları barışçıl ve anayasaya uygun bir şekilde çözme çağrısı yaptı.

Eski Devlet Başkanı’ndan orduya destek

Eski Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan, halka seslenerek Paşinyan’ın istifa etmesi için orduya destek olmalarını istedi. Koçaryan “Savaşı kaybeden ve toprağımızı verenler geri çekilmeli. Ulusumuzun yeniden doğuşu için temel şart budur”

Türkiye’den kınama

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ermenistan’da ordunun Başbakan Nikol Paşinyan ve hükûmetinin istifasını istemesini kınadığını söyledi. Çavuşoğlu, “Biz dünyanın neresinde olursa olsun darbe ya da darbe girişimlerine karşıyız” dedi.

Eski başbakan: Ülkede darbe olmuyor, ordu düşmanı işaret ediyor

Ermenistan’da muhalefette yer alan eski başbakan Vazgen Manukyan, ülkede yaşananlara darbe girişimidenemeyeceğini iddia etti

Bir miting düzenleyen Manukyan, “Bu bir darbe değil. Anayasa’ya göre ordunun Ermenistan’ın güvenliğini riske atan düşmanları işaret etme hakkı var. Bu düşman Nikol Paşinyan” dedi.

Manukyan, “Hep birlikte çalışarak ortak çabayla ülkemizi Paşinyan’dan kurtarmalıyız” dedi ve kolluk kuvvetlerine ordudan taraf olma çağrısı yaptı.

Aliyev’den açıklama

Ermenistan’daki krize ilişkin Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’den ilk açıklama geldi. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı’ndan aktarılan açıklamaya göre Aliyev, “Ermenistan hiç bu kadar kötü ve acınası durumda olmamıştı. Bu durumdan Ermenistan’daki yöneticiler sorumludur” dedi.

Dağlık Karabağ’da Eylül ayında başlayan çatışmaların ardından Ermenistan, 1990’ların başından bu yana işgal altında tuttuğu toprakların büyük bölümünden çekilmeyi kabul etmiş ve bu anlaşma sonrası Paşinyan’ın istifası talebiyle protesto gösterileri başlamıştı.

Paylaş