Ekvador’da ülke tarihinin en kanlı cezaevi isyanı: 116 ölü

Ekvador’da ülke tarihinin en kanlı cezaevi isyanı: 116 ölü

Ekvador Devlet Başkanı Guillermo Lasso, Guayaquil kentindeki Litoral Hapishanesi’nde çıkan isyan ve çatışmada ölü sayısının 116’ya ulaştığını açıkladı. İsyan sırasında rakip gruplar arasında çıkan çatışmada 50’den fazla kişi de yaralandı.

Salı günkü çatışmada ölenlerden bazılarının başlarının kesildiği bildiriliyor.

Bölgeden sorumlu polis yetkilisi General Fausto Buenano, polisin şiddetin en yoğun yaşandığı beş numaralı koğuşa girdiğinde, içeride vurularak ve el bombası patlatılarak ölen tutukluların cesetlerini gördüğünü ifade etti.

Çatışmada uzun namlulu silah ve el bombalarının da kullanıldığı belirtildi.

Ekvador medyası, isyan sonrası Meksikalı iki güçlü rakip uyuşturucu karteli Yeni Kuşak Jalisco ve Sinaloa kartellerinin üyeleri arasında çatışma çıktığını yazdı.

Devlet Başkanı Lasso, çatışma sonrası ülkede olağanüstü hal ilan etti.

Lasso, cezaevi şartlarının düzeltilmesi için milyonlarca dolar kaynak ayırma sözü de verdi.

İnsan hakları kuruluşu IACHR şiddet olaylarını kınadı, İnsan Hakları İzleme Örgütü de Ekvador hükümetine olayın soruşturulması ve sorumluların adalete hesap vermesi çağrısı yaptı.

Ekvador’da çete bağlantılı şiddet olayları son dönemde artış gösteriyor. Çeteler, uluslararası uyuşturucu kartellerinin yetki savaşlarının içine çekiliyor.

Şubat ayında, ülke tarihinin en şiddetli cezaevi isyanı olarak kayda geçen olaylarda 72 kişi ölmüştü.

Bu ay başında da Guayaquil yakınlarındaki bir cezaevi, insansız hava araçlarından atılan patlayıcılarla saldırıya uğramıştı.

Ekvador’da 29 bin mahkum için tasarlanan 60 cezaevi var. Ama kapasitesinden fazla tutuklunun içeride olması ve çalışan sayısındaki eksiklik nedeniyle yetkililer cezaevlerinde kontrolü sağlamakta zorlanıyor.

Guayaquil, Güney Amerika kokainin başta ABD olmak üzere kuzey bölgelere gönderildiği ana liman şehri konumunda.

Ekvador insan hakları kuruluşları ülkedeki cezaevlerinde 2020 yılında 103 kişinin öldüğünü duyurdu.

Temmuz ayında da cezaevlerinde çıkan iki isyanda 27 tutuklu ölmüştü. Çıkan olaylardan sonra hükümet acil durum ilan etmişti.

Paylaş