Dolar/TL’de yükseliş devam ediyor

Dolar/TL’de yükseliş devam ediyor

Yurt içi piyasalarda Merkez Bankası’nın sıkılaştırma hamlesine bir yenisini daha eklemesine karşın TL’deki değer kaybı devam ediyor. Dün 8.44’ün üzerine çıkan dolar/TL, bugün rekor seviyelerini 8.50’ye taşıdı.

Merkez Bankası’nın para politikasında sıkılaştırma hamleleri peş peşe devam ederken, dolar/TL’de yukarı yönlü eğilim korunuyor. Dün 8.44 seviyesini aşarak rekor kıran dolar/TL, bu sabah saatlerinde 8.41’in altına kadar çekilmesine rağmen piyasaların açılmasıyla birlikte yükselişe geçti.

Dünya gazetesinin derlediği habere göre MB’nin fonlama maliyetini artıran hamlelerine bir yenisini eklemiş olması da kurlardaki yükselişe çare olmadı ve dolar/TL 8.47’in üzerine çıkarak rekor tazeledi. Euro/TL ise tarihi seviyelerini 9.90’a taşıdı.

İlerleyen saatlerde bu kurlarda yükseliş sürdü. Dolar/TL saat 14:30 sıralarında 8.50’yi, euro/TL de 9.96’yı geçti.

Merkez Bankası hamlelerine devam ediyor

Geçtiğimiz hafta cuma günü ve dünün ardından Merkez Bankası, üst üste üçüncü günde de sıkılaştırma adımı attı. Bugün yapılan düzenlemeyle döviz/altın karşılığı gerçekleştirilen FX kotasyon swap işlemlerinde TL cinsi faiz oranı yüzde 11.75 seviyesinden yüzde 13.25 seviyesine yükseltildi. Böylece, sistemin fonlama ihtiyacı içerisinde önemli bir paya sahip olan swap işlemlerinde uygulanan faiz oranının artırılarak para politikasında sıkılaştırma hamlelerine bir yenisi daha eklendi.

Öğleden sonra ise Merkez Bankası’nın ağustos ayına ilişkin finans dışı firma net döviz pozisyonu verisi takip edilecek. Önceki ay net döviz pozisyonu162,2 milyar dolar açık vermişti.

Enflasyon beklentiler paralelinde

Türkiye İstatistik Kurumu, ekim ayı enflasyonunu yüzde 2.13 olarak açıkladı. Böylece yıllık enflasyon yüzde 11.89’a ulaşırken bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 10,64 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 11.74 artış gerçekleşti. Piyasalarda enflasyonun aylık bazda 2.1 civarında gelmesi bekleniyordu.

Paylaş