ABD Dışişleri Bakanı’ndan ‘Çin’e karşı devletler koalisyonu kuralım’ çağrısı

ABD Dışişleri Bakanı’ndan ‘Çin’e karşı devletler koalisyonu kuralım’ çağrısı

Washington’ın baskısıyla Çin teknoloji devi Huawei’yi 5G ağından dışlayan Londra’yı ziyaret eden Pompeo, Trump yönetiminin Çin’i davranışlarını değiştirmeye zorlayacak bir devletler koalisyonu kurma arzusunu dile getirdi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın sıkı markajı sonucu Çin teknoloji devi Huawei’yi 5G ağından çıkarmaya zorladığı Britanya’ya bu kararından dolayı kutlama ziyaretine gönderdiği Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Pekin’i hedef alan açıklamalar yaptı.

Muhafazakar Partili Başbakan Boris Johnson (BoJo) ve Dışişleri Bakanı Dominic Raab’la görüşen Pompeo, basına yaptığı açıklamalarda, Trump yönetiminin Çin’e karşı koalisyon kurma çabasına küresel güçlerin katılması çağrısı yaptı.

Pompeo, Trump yönetiminin, ‘Çin tehdidini anlayan’ ve ‘Pekin’i doğru düzgün davranmaya mecbur edene dek Çin Komünist Partisi’ni geri püskürtmeye hazır olan’ ülkelerle koalisyon kurmayı umduğunu dile getirdi.

ABD Dışişleri Bakanı, “Her ülkenin Çin Komünist Partisi’ni (ÇKP) geri püskürtmesini istiyoruz” vurgusu yaptı.

Pompeo, ilkin Twitter’dan yaptığı açıklamada, Başbakan Johnson ile 5G telekomünikasyon ağı donanımı ve ABD ile Britanya arasındaki olası serbest ticaret anlaşması hakkında açık sözlülükle görüştüklerini, yapıcı bir ziyaret gerçekleştirdiğini ifade etti.

Downing Sokağı 10 Numara’dan yapılan yazılı açıklamaya göre de Johnson-Pompeo görüşmesinde ikili ve geleceğin teknolojileri konusunda ABD, Britanya, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda’dan oluşan ‘5 Göz’ ülkelerinin birlikte çalışmasının önemi üzerinde duruldu. Çin’in Hong Kong ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki eylemleri, İran’daki durum ve Ortadoğu barış süreci gibi ortak küresel güvenlik ve dış politika konuları da ele alındı. Yanısıra Johnson ile Pompeo ‘her iki ülkenin ekonomisine fayda sağlayacak’ güçlü bir serbest ticaret anlaşmasını müzakere etme konusundaki taahhütlerini yineledi.

Ardından İngiliz mevkidaşı Raab ile ortak basın toplantısı düzenleyen ABD Dışişleri Bakanı, koornaavirüs pandemisinin önlenebilir olduğunu, ancak Çin yönetiminin utanç verici şekilde davrandığını iddia etti.

Çin’e atıfla “Zorbalık yapamazsın, örtbas edemezin” diyen Pompeo, her ülkenin doğru düzgün davranmasını garanti etmek için tüm dünyanın birlikte çalışması gerektiğini söyledi.

ÇKP’yi tehdit ilan eden Pompeo, şu mesajları verdi:

“Her ülkenin ÇKP’yi geri püskürtmesini istiyoruz.”

“Çin tehdidini anlayan bir koalisyon kurmak istiyoruz.”

Huawei’yi 5G ağından yasakladığı için Britanya’yı “İyi bir karar” diyerek tebrik eden Pompeo, “ABD vatandaşlarına ait özel verilerin ÇKP’nin eline düşmesini istemiyoruz. ABD ulusal güvenliğini korumaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Paylaş